Eerste week! - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Iva Pesa - WaarBenJij.nu Eerste week! - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Iva Pesa - WaarBenJij.nu

Eerste week!

Door: Iva

Blijf op de hoogte en volg Iva

10 December 2009 | Zambia, Lusaka

Hallo allemaal,

Hier mijn eerste update vanuit Zambia!
Ik ben afgelopen zondag aangekomen in Lusaka en sindsdien is alles eigenlijk best goed gegaan!
De reis verliep goed, ik ben nog een heel aardig meisje tegengekomen met wie ik wat kon praten, en alles verliep gewoon op tijd, dus dat is mooi! Het enige jammere was dat mijn koffer een dag te laat aankwam, dus de eerste dag in Lusaka moest ik rondlopen in mijn stinkende shirt waarmee ik ook in het vliegtuig had gezeten - tip: neem extra shirt mee in handbaggage... Gelukkig had ik wel een extra onderbroek :-)!

Maandag was ik even langs de universiteit gegaan om dingen te regelen voor mijn affiliatie. Je moet namelijk verbonden zijn aan de universiteit om een studentenvisum te krijgen (wat ik nodig heb, omdat ik best wel lang in Zambia blijf). Ze waren mijn file uiteraard kwijt, en dat leidde tot enige frustratie, maar uiteindelijk kwam alles goed!

Die middag had ik meteen een afspraak met Leah, mijn nieuwe taallerares Lunda! Sinds maandag heb ik namelijk elke dag een uurtje taalles in de namiddag/avond! Superleuk, maar wel heel pittig! Nu kan ik tenminste een beetje communiceren als ik naar Mwinilunga ga!
Na elke taalles ben ik vet moe en een beetje verward, maar als ik alles 10x heb herhaald blijft het wel enigzins hangen, dus dat is mooi!

Verder heb ik de rest van de week in het archief gespendeerd. Het was wel leuk om terug te zijn, iedereen was verbaasd/blij om me weer te zien. De meeste mensen die naar het archief gaan, doen namelijk 2 a 3 dagen per week onderzoek, en dan meestal maar een paar uur, maar er is niemand zo sneu als ik om er elke dag van 9-5 te zitten haha... Dus dan maak je na verloop van tijd ook wel indruk op het personeel enzo ;-)!
Volgende week ga ik ook een bezoekje plegen aan het UNIP archief (UNIP is de politieke partij die in Zambia lange tijd aan de macht was), dus dan heb ik wat afwisseling in de setting...!!

Door Leah ben ik uitgenodigd om zondag een 'kitchen party' te bezoeken. Deze worden in Zambia gehouden voordat je gaat trouwen, en dan krijg je veel spullen voor in je nieuwe huishouden. Ik ben benieuwd, het schijnt wel leuk te zijn, maar ik ben er nog niet helemaal uit of ik ga...

Verder ben ik weer terug in mijn oude huis, dit keer wel met nieuwe bewoners. Er zijn 3 jongens in het huis, Arne, Ben en David. Ze zijn alle drie bezig met een soort studiegerelateerde stage (geneeskunde, sport en economie studeren ze) en ik heb ff ingebracht dat wij elke avond samen gaan koken, dus dat is wel gezellig! Helaas gaan Arne en David binnenkort weg met de feestdagen,ze gaan allebei het thuisfront opzoeken. Ze komen wel weer terug, alleen zal ik dan een tijdje met Ben alleen in het huis zitten.

Droevig nieuwtje, Tobi, een van onze honden, is zoek... Tobi was een volop toffe hond - een soort Jack Russel maar niet helemaal, en hij was altijd heel opgewonden, en probeerde Venice (de andere hond) te bespringen... Hopelijk vinden wij Tobi nog terug... Venice is nu uiteraard heel droevig, omdat ze haar maatje mist...

Volgende week ga ik ook beginnen met mensen interviewen (ik wil mensen interviewen die vanuit Mwinilunga naar Lusaka vertrokken zijn, over hun motieven om naar Lusaka te gaan en hun contacten met Mwinilunga). Leah gaat me helpen mensen op te zoeken, dus ik ben benieuwd.
Ook ga ik volgende week Andrew Sardanis interviewen, een hele rijke zakenman uit Cyprus die in de jaren '50 handelde in Mwinilunga, ik ben benieuwd!

Dit weekend ga ik hopelijk ook gewoon een beetje chillen bij het zwembad, als het lekker weer is!

Veel groeten vanuit het warme Lusaka - de kerststemming zit er hier nog niet echt in, maar ik hoop dat jullie daar genieten van WHAM en Mariah Carey kersthits!

Kus Iva

• 14 December 2009 - 07:23

Willem Ravestein:

Nou Iva, dat lijkt me een prima start!

Die Kersthits sla ik effe over hoor!

Groet

• 14 December 2009 - 10:26

Annika:

Ja het is toch ook wel heel droevig dat je het dit jaar zonder WHAM, Mariah Carey (en vergeet vooral ook Flappie van Youp van 't Hek niet) moet stellen!!!

• 19 December 2009 - 13:41

Wendy:

Ivaaaaaa wat leuk om te lezen dat je goed bent aangekomen en dat het goed met je gaat.

Veel plezier en succes!
    xxx